Jalkapallo on ollut suomalaisille tärkeä laji jo vuosikymmenien ajan, ja se kuuluukin Suomen suosituimpiin lajeihin. Ensimmäisen kerran jalkapalloa on alettu pelaamaan Suomessa 1800-luvun loppupuolella.

Jalkapallo rantautui Suomeen ulkomaalaisten merimiesten ja suomalaisten matkailijoiden mukana, jotka olivat tutustuneet lajiin ulkomailla. Pelaamisen juuret ovat Englannissa, joka on hallinnut lajia alusta lähtien. Liverpool on nykyisin Englannin jalkapallohistorian menestyneimpiä seuroja.

Harrastajamäärältään jalkapallo on Suomen suosituin ja suurin urheilulaji. Suosio ei ole juurikaan vaihdellut vuosien saatossa, joskin pientä vuosikasvua on voitu havaita verrattuna esimerkiksi jääkiekkoon tai hiihtoon. Lisensoituja jalkapallon pelaajia on Suomessa jopa 130 000 ja harrastajia yli 400 000.

Suomalaisten menestys jalkapallossa

Suomalainen jalkapallo voi tällä hetkellä erittäin hyvin ja suomalaisia pelaa myös Euroopan huippusarjoissa. Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat edustaa Suomea kansainvälisessä jalkapallossa ja toimii Suomen jalkapalloa hallinnoivan Suomen Palloliiton alaisuudessa.

Huuhkajat on taistellut vuosikymmenien ajan pääsystä EM- ja MM-kilpailuihin. Ensimmäisen kerran Huuhkajat saavuttivat vihdoin tämän tavoitteen upealla pelaamisella vuoden 2020 karsinnoissa ja paikka EM-kilpailuista aukesi vuodelle 2021. Huuhkajat on ennen tätä saavuttanut parhaimmillaan maailman ranking-listan sijan 33 vuonna 2007.

Vannoutuneet jalkapallofanit käyvät paljon myös niin kutsutuilla jalkapallomatkoilla seuraamassa kiinnostavimpia pelejä. Erityisesti Liverpool FC -paketit kiinnostavat jalkapallomatkailijoita. Pohjoismaiden suurin Liverpool kauppa tarjoaa jalkapallofaneille laajan tarjonnan fanituotteita, joita voi tilata netistä. Siten voi tukea Liverpool FC:n virallisten fanituotteiden myyntiä.